трчање - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Зошто медот е најдобро енергетско гориво за спортисти?


Marija DiBiaggio NewYork  (marathon runner)

Медот содржи се во себе -  тој е природен вегетаријански производ кој е одличен извор на енергија за спортување и има придобивки за здравјето.
Идеален за трчање, медот содржи природи нерафинирани шеќери кои телото лесно ги абсорбира. Овие  јагленохидрати се одличен извор на енергија, всушност медот бил користен во античко време за време на Олимписките Игри.

Медот содржи 80% природни шеќери, 18% вода, минерали, витамини, полен и 2% протеини. Студии од Универзитетот во Мемфис, од лабораторијата за вежби и исхрана, потврдуваат дека медот е еден од најефикасните јагленохидрати што треба да се внесат пред вежбање. Понатамошни студии откриле дека медот функционира исто како спортски гел. 

Медот и комерцијалните енергетски пијалоци и гелови содржат речиси исто ниво на јагленохидрати. Но енергетските пијалоци и гелови имаат вештачки конзерванси, бои и засладувачи, а ги немаат минералите и витамините кои се основни состојки на медот.
Медот е ефикасен извор на енергија при спортување на долги стази, како маратон, всушност за медот да дојде од уста до мускули , потребни се 15 минути исто колку и на јаглехидратните гелови. За постојано одржување на нивото на гликоген, на тркачите им треба 30-60г јаглехидрати /на  час. Еден Honeystick содржи 10г јагленохидрати, значи 3-6
Honeystick се потребни за да се одржи нивото на гликоген.
5 совети за успешен маратон

Published by in 04. Running · 6/4/2016 08:11:00
Tags: трчањемаратоненергијатрпениефокус
Во пресрет на 4-та Женска Трка 2016 која ќе се одржи во недела на 10-ти април во Градскиот парк

Науката Кажува - Со Трчање До Изострен Ум

Како да трчате на студено време без да се разболите?

Published by in 04. Running · 1/12/2015 09:23:00
Tags: трчањестудзимаоблекаводаисхранадишењемед

Што добива компанијата која во своите тимови има вработени кои рекреативно трчаат?

Published by in 04. Running · 11/11/2015 11:58:00
Tags: трчањеработапредности

5 едноставни вежби за здрави стапала

Published by Macedonian Honey in 04. Running · 26/10/2015 11:10:00
Tags: трчањепешачењемасажавежби

Научниците открија зошто трчањето Ве прави среќни

Published by in 04. Running · 2/9/2015 11:20:00
Tags: трчањесреќахормоннапиток
Back to content | Back to main menu