02. Cycling - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Тренинг план за планинска велосипедска тура


Со добар тренинг и вистински вештини, сигурно ќе имате најдобро можно искуство од планинарската тураДоколку сте почетник или се враќате напланинскиот велосипедизам, треба да започнете со кратки возења - не повеќе од 1 или 2 часа - и водете сметка постојано да користите мали брзини.
 
Почнете навреме
Започнете со тренинг најмалку два месеца, пред турата, со што вашето тело може да напредува многу подобро, без да се зголеми ризикот од повреда или исцрпеност во процесот. Никој не сака да се повреди или да се разболи пред нивното патување! 

Прочитајте ги овие совети од Алекс Глазгов, искусен и успешен велосипедист:
 
12 до 8 недели пред настанот
Две возења од 1-1,5 часа во текот на неделата, и возење од часа за време на викендот (околу часа вкупно).
7 до 4 недели пред настанот
Две возења од 1-2 часа во текот на неделата, и возење од 2-3 часа за време на викендот (вкупно часа).
3 до 2 недели пред настанот
Важи истото неделно времетраење како погоре (или малку повеќе ако можете да го вклопите), но уште поважно, зголемете го интензитетот на напорот за време на возењето, и интензитетот на интервалите во рамките на возењето. (не заборавајте да вклучите 10-15 минути загревање на почетокот на возењето.)
1 недела пред настанот
Олабавете.Внимавајте да не се преоптоварите физички, за да не се јави замор следната недела. Намалете го времетраењето и интензитетот на тренингот. Дајте му на вашиот велосипед малку љубов и уживање, проверете ги сајлите од кочницитепроверите дали
сите делови функционираат во ред, подмачкајте и подготвени сте за врвно возење наредната недела!
 
Само запомнете дека на крајот од возењето сите мускули треба добро да се истегнат и опуштат.

Медот е идеален извор на енергија за долги настани - всушност, може да се третира исто како и секој друг јагленихидратен гел, бидејќи на медот слично како и гелот се потребни околу 15 минути да стигне од устата до мускулите. За одржување на гликогенските резерви на телото,на повеќето тркачи им се потребни 30-60 г јаглени хидрати на час. Honeystick содржи 17 гр јаглени хидрати - па два до три honeysticks секој час ќе ги одржат вашите гликогенски резерви задоволeни.
Mountain bike training plan

Published by in 02. Cycling · 12/3/2018 09:16:00
Tags: mountainbike;training;endurance;tips;nature;cycling

3 едноставни начини за совршен велосипед

Се одлучивте да купите велосипед, и сега се обидувате да го пронајдете идеалниот велосипед за вашето тело. Користењето на водич за големината на велосипедската рамка е важно, бидејќи тоа ќе ви помогне да изберете велосипед кој совршено ќе одговара на вашето тело и стил на возење. При погрешен избор, возење ќе биде потешко, понапорно и може да резултира со некој вид на повреда.

3 Simple Ways To Choose Your Ideal Bicycle Size

Published by in 02. Cycling · 18/9/2017 13:57:00
Tags: cyclingbikeframesizeadviceperformancesportgelhoney

The 200 Years History of Bikes

Published by in 02. Cycling · 6/12/2016 10:22:00
Tags: history;bike;cycling;education;fact;точак;историја;факт;знаење
2017 - the 200 year anniversary of the first bicycle

Why You Should Use Your Bicycle in Winter?

Published by in 02. Cycling · 1/12/2016 10:42:00
Tags: cyclingoutdoorswinteradventureadvantages

Зошто да возите велосипед и во зима?

7 Easy DIY Tricks for Mountain Biking in the Rain

Published by in 02. Cycling · 6/9/2016 11:13:00
Tags: cyclingmountainbikerainhackseasymudhelmet

7 лесни трикови за планински велосипедизам на дожд

The Ultimate Bicycle Maintenance Guide

Published by in 02. Cycling · 18/5/2016 12:13:00
Tags: infographicsmountainbiketips

5 Tips to Improve your bike Performance

Published by in 02. Cycling · 11/5/2016 12:54:00
Tags: honeycyclingbikeperformancespeedenergy

5 совети за подобрување на велосипедските перформанси

Постојат неколку начини со кои можете веднаш да возите побрзо и неколку за кои треба малку повеќе пракса и трпение.
Older posts
Back to content | Back to main menu