04. Running - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Зошто медот е најдобро енергетско гориво за спортисти?


Marija DiBiaggio NewYork  (marathon runner)

Медот содржи се во себе -  тој е природен вегетаријански производ кој е одличен извор на енергија за спортување и има придобивки за здравјето.
Идеален за трчање, медот содржи природи нерафинирани шеќери кои телото лесно ги абсорбира. Овие  јагленохидрати се одличен извор на енергија, всушност медот бил користен во античко време за време на Олимписките Игри.

Медот содржи 80% природни шеќери, 18% вода, минерали, витамини, полен и 2% протеини. Студии од Универзитетот во Мемфис, од лабораторијата за вежби и исхрана, потврдуваат дека медот е еден од најефикасните јагленохидрати што треба да се внесат пред вежбање. Понатамошни студии откриле дека медот функционира исто како спортски гел. 

Медот и комерцијалните енергетски пијалоци и гелови содржат речиси исто ниво на јагленохидрати. Но енергетските пијалоци и гелови имаат вештачки конзерванси, бои и засладувачи, а ги немаат минералите и витамините кои се основни состојки на медот.
Медот е ефикасен извор на енергија при спортување на долги стази, како маратон, всушност за медот да дојде од уста до мускули , потребни се 15 минути исто колку и на јаглехидратните гелови. За постојано одржување на нивото на гликоген, на тркачите им треба 30-60г јаглехидрати /на  час. Еден Honeystick содржи 10г јагленохидрати, значи 3-6
Honeystick се потребни за да се одржи нивото на гликоген.
5 совети за успешен маратон

Published by in 04. Running · 6/4/2016 08:11:00
Tags: трчањемаратоненергијатрпениефокус
Во пресрет на 4-та Женска Трка 2016 која ќе се одржи во недела на 10-ти април во Градскиот парк

Science Says - Sharp Your Mind With Running

Published by Macedonian Honey in 04. Running · 2/3/2016 11:33:00
Tags: sciencerunningbrainfocusresearch

Науката Кажува - Со Трчање До Изострен Ум

How to run in cold weather without getting sick?

Published by in 04. Running · 1/12/2015 10:41:00
Tags: runningcoldwinterhealthnutritionwaterhoney

Како да трчате на студено време без да се разболите?

Published by in 04. Running · 1/12/2015 09:23:00
Tags: трчањестудзимаоблекаводаисхранадишењемед

Why every company must have runners in their team?

Published by in 04. Running · 11/11/2015 12:29:00
Tags: runcompanyfavor

Што добива компанијата која во своите тимови има вработени кои рекреативно трчаат?

Published by in 04. Running · 11/11/2015 11:58:00
Tags: трчањеработапредности

Prevent Foot Injuries with these 5 Easy to Remember Stretches

Published by in 04. Running · 26/10/2015 11:40:00
Tags: runningfootrelaxstretchesinjuries

5 едноставни вежби за здрави стапала

Published by Macedonian Honey in 04. Running · 26/10/2015 11:10:00
Tags: трчањепешачењемасажавежби

Scientists have discovered why running makes you happy

Published by in 04. Running · 2/9/2015 11:45:00
Tags: runningrunhormonecellhappy

Научниците открија зошто трчањето Ве прави среќни

Published by in 04. Running · 2/9/2015 11:20:00
Tags: трчањесреќахормоннапиток
Back to content | Back to main menu