Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Урбаните пчели во борба против досадните чавки

Published by in 11. Environment · 17/4/2019 10:43:00
Tags: Токио;пчели;чавки;Гинза

 
Чавките се сметаат за закана во Јапонија и во последните 10 години, земјата води активна борба со нив. Има разни тактики, меѓу кои користење на еден животински вид за да се одбрани од друг, т.е пчелите.

Во Ранг со Петтата Авенија шопинг област во Њујорк, Гинза областа во Токио е една од водечките светски центри во градот, полна со стоковни куќи од висока класа и дизајнерски продавници.
Проектот Ginza Honeybee или скратено Ginpachi (на јапонски) се состои од кошници што се чуваат на покривот на канцелариските згради во централната трговска област  во Гинза. Коосновачот Ацуо Танака вели дека 300.000 пчели помагаат да се одвратат чавките.
"Пчелите стануваат многу агресивни кога гледаат сјајни црни предмети, бидејќи ги потсетува на мечки или на стршлени кои би можеле да ги нападнат. Значи, кога ќе видат чавки, целиот рој ги брка", вели тој, додавајќи дека пчелите се пријателски настроени кон луѓето. Танака вели дека чавките повеќе не се спуштаат на или во близина на неговата зграда, и тие имаат тенденција да летаат пониско за да ги избегнат пчелите.

Битката меѓу птиците и пчелите изгледа како изненадување во поставувањето на урбаната џунгла на Токио, но војната со чавките укажува дека наоѓањето на вистинска рамнотежа меѓу човекот и природата не е лесно.
Урбани пчели кај “Фантомот во операта”

Published by in 11. Environment · 11/4/2019 09:43:00
Tags: Париз;Опера;JeanPaucton;пчели;мед
На крововите на Операта Palais Garnier во Париз се наоѓаат невообичаени станари.

Пчеларот што го освои Монт Еверест

Published by in 03. Hiking · 9/4/2019 11:33:00
Tags: планинарење;Еверест;планинар;пчели

Benefits of eating honey everyday - Honey for gastrointestinal problems

Published by in 01. Health · 11/1/2019 11:08:00
Tags: ulcer;potassium;remedy;honey

Benefits of eating honey everyday - Honey for a cough

Published by in 01. Health · 11/1/2019 10:55:00
Tags: ginger;remedy;cold;cought;honey

Benefits of eating honey everyday - Honey for a good night's sleep

Published by in 01. Health · 11/1/2019 10:27:00
Tags: insomnia;sleep;serotonin;melanin;niacin;tryptophan;night;liver;brainfood;naturalremedy

5 Чаеви кои ќе ви помогнат по празниците

Медот е добар за состојби како надуеност и проблеми со варење.

Benefits of eating honey everyday - Honey for better memory

Published by in 01. Health · 3/1/2019 12:26:00
Tags: memory;brain;calcium;polyphenol;antioxidant;honey;dementia;reutershealth;
Honey is good for brain, because it helps enhancing focus, brain function and sharpens memory.

Варено вино со мед

Published by in 06. Cooking Ideas · 28/12/2018 09:25:00
Tags: мед;прослава;вареновино;цимет
Медот на вареното вино му дава дополнителна арома.

Медени колачиња за Дедо Мраз

Published by in 06. Cooking Ideas · 26/12/2018 11:09:00
Tags: мед;НоваГодина;празници;колачи
Овие медени колачи може да ги правите заедно со Вашите најмили.

Медена баклава

Published by in 06. Cooking Ideas · 24/12/2018 12:30:00
Tags: медбаклаваоревилешницирецептшербет
Се смета дека сегашната форма на баклава низ светот била усовршена во кујните на Топкапи палатата во денешен ден Истанбул (тогаш Константинопол) околу XV век

Honey hunting

Published by in 11. Environment · 12/12/2018 14:12:00
Tags: Хималаи;опоенмед;ApisDorsataLaboriosa
Во лов на мед
Older posts
Back to content | Back to main menu