11. Environment - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Бакингамската палата има тајно место само за пчелитe


Урбаното пчеларење во Лондон започнува уште во деведесетитте години од минатиот век.  Само од од 2008-ма до 2013-та има пораст од 200% . 
Во градините на Бакингамската палата постои еден дел недостапен за илјадниците туристи  посетители каде се поставени кошниците. John Chapple, кој бил Претседател на Лондонското Здружение на пчелари, уште во 2008-та бил повикан на интервју, а од 2009-та е главен пчелар на кралицата.  Во градината има езерце, а сред него има мал остров, рај за пчелите.  На островот има повеќе од 350 видови на диви цвеќиња и 600 растенија, што даваат одличен мед. Со само 2 кошници, во првата сезона собрале 83 тегли мед, додека наредната со уште 2 кошници повеќе собрале 160 тегли мед. 
Медот е полифлорен, чист и со златна боја, доволен за кујните во кралските домаќинства. 
Се вели дека кралицата ужива во медот како составен дел од нејзиниот појадок. Нејзината пресуда за медот? Многу убав.

John Chapple е одговорен и за други 40 кошници распределени во останатите кралски паркови како Regent’s, Hyde и St James’s. 

Интервју со John Chapple

Берлинската катедрала е дом на невообичаени гости

Published by in 11. Environment · 23/4/2019 10:46:00
Tags: Берлин;Германија;пчели;катердрала

Урбаните пчели во борба против досадните чавки

Published by in 11. Environment · 17/4/2019 10:43:00
Tags: Токио;пчели;чавки;Гинза
Во Ранг со Петтата Авенија шопинг област во Њујорк, Гинза областа во Токио е една од водечките светски центри во градот, полна со стоковни куќи од висока класа и дизајнерски продавници.

Урбани пчели кај “Фантомот во операта”

Published by in 11. Environment · 11/4/2019 09:43:00
Tags: Париз;Опера;JeanPaucton;пчели;мед
На крововите на Операта Palais Garnier во Париз се наоѓаат невообичаени станари.

Honey hunting

Published by in 11. Environment · 12/12/2018 14:12:00
Tags: Хималаи;опоенмед;ApisDorsataLaboriosa
Во лов на мед

The Macedonian startup Macedonian Honey has been recognized as the best startup in Europe in the Climate category

Published by in 11. Environment · 20/11/2018 09:54:00
Tags: SES18;StartupEuropeSummit;climate;pressrelease;

Прашања и одговори

It's not just humans..

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 28/6/2018 12:47:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis;Spain;offnet;Slovakia

Spider Cave

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 5/6/2018 12:38:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis;Spain;CuevasdelaArana;SpiderCaves

Bees monitor air-pollution

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 23/5/2018 12:19:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;predator;spider;wasp;beeeater;InternationalBeeStation

World Bee Day

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 20/5/2018 15:15:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;biodiversity;WorldBeeDay;FAO;UN;

A Road To Honey

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 16/5/2018 14:52:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;predator;spider;wasp;beeeater;InternationalBeeStation
Older posts
Back to content | Back to main menu