растенија - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

10 билки кои ќе го разубават вашиот двор и кои се рај за пчелите

Published by Elena Fidanoska in 11. Environment · 18/5/2015 12:13:00
Tags: билкирастенијаградина
По последните истражувања само во САД за 40% е опаднат бројот на пчелите.
Во Кина има места каде што нема пчели и луѓето сами вршат опрашување на растенијата.

Пчелите се зависни од цветовите од кои добиваат храна за да преживеат. Некои цветови (пр. доматите) им даваат само полен кој е главен извор на протеини за пчелите. Други цветови (пр. детелината ) им даваат и нектар и полен, со што пчелите се снадбуваат со јагленохидрати и протеини.
Во Македонија виреат многу медоносни растенија кои можат да ја разубават вашата градина:
1.  Рузмарин (Rosmarinus officinalis) цвета цела година

2. Тимјан (Thymus vulgaris) цвета во јуни и јули

3. Летен јоргован (Buddleja davidii) цвета во август и септември

4. Лаванда (Lavandula angustifoliaцвета во јуни

5. Жалфија (Salvia officinalis)

6. Фацелија (Phacelia tanacefolia)

7. Маточина (Melissa officinalis) цвета во јуни и јули

8. Златошипка (Solidago gigantea) цвета во јули и август

9. Лисичја опашка (Echium Vulgareцвета од јуни до октомври

10. Жолта комунига (Melilotus officinalis)цвета од јуни до септември

Back to content | Back to main menu