11. Environment - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Урбаните пчели во борба против досадните чавки

Published by in 11. Environment · 17/4/2019 10:43:00
Tags: Токио;пчели;чавки;Гинза

 
Чавките се сметаат за закана во Јапонија и во последните 10 години, земјата води активна борба со нив. Има разни тактики, меѓу кои користење на еден животински вид за да се одбрани од друг, т.е пчелите.

Во Ранг со Петтата Авенија шопинг област во Њујорк, Гинза областа во Токио е една од водечките светски центри во градот, полна со стоковни куќи од висока класа и дизајнерски продавници.
Проектот Ginza Honeybee или скратено Ginpachi (на јапонски) се состои од кошници што се чуваат на покривот на канцелариските згради во централната трговска област  во Гинза. Коосновачот Ацуо Танака вели дека 300.000 пчели помагаат да се одвратат чавките.
"Пчелите стануваат многу агресивни кога гледаат сјајни црни предмети, бидејќи ги потсетува на мечки или на стршлени кои би можеле да ги нападнат. Значи, кога ќе видат чавки, целиот рој ги брка", вели тој, додавајќи дека пчелите се пријателски настроени кон луѓето. Танака вели дека чавките повеќе не се спуштаат на или во близина на неговата зграда, и тие имаат тенденција да летаат пониско за да ги избегнат пчелите.

Битката меѓу птиците и пчелите изгледа како изненадување во поставувањето на урбаната џунгла на Токио, но војната со чавките укажува дека наоѓањето на вистинска рамнотежа меѓу човекот и природата не е лесно.
Урбани пчели кај “Фантомот во операта”

Published by in 11. Environment · 11/4/2019 09:43:00
Tags: Париз;Опера;JeanPaucton;пчели;мед
На крововите на Операта Palais Garnier во Париз се наоѓаат невообичаени станари.

Honey hunting

Published by in 11. Environment · 12/12/2018 14:12:00
Tags: Хималаи;опоенмед;ApisDorsataLaboriosa
Во лов на мед

The Macedonian startup Macedonian Honey has been recognized as the best startup in Europe in the Climate category

Published by in 11. Environment · 20/11/2018 09:54:00
Tags: SES18;StartupEuropeSummit;climate;pressrelease;

Прашања и одговори

It's not just humans..

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 28/6/2018 12:47:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis;Spain;offnet;Slovakia

Spider Cave

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 5/6/2018 12:38:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis;Spain;CuevasdelaArana;SpiderCaves

Bees monitor air-pollution

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 23/5/2018 12:19:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;predator;spider;wasp;beeeater;InternationalBeeStation

World Bee Day

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 20/5/2018 15:15:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;biodiversity;WorldBeeDay;FAO;UN;

A Road To Honey

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 16/5/2018 14:52:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;predator;spider;wasp;beeeater;InternationalBeeStation

Bee's Kingdom - Apis Mellifera

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 8/5/2018 14:36:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis

7 Golden Rules when approaching IBS

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 30/4/2018 15:12:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;rules;bananas
Older posts
Back to content | Back to main menu