пчели - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Пчеларот што го освои Монт Еверест

Published by in 03. Hiking · 9/4/2019 11:33:00
Tags: планинарење;Еверест;планинар;пчели
Edmund Hillary and Tenzig Norgay preparing to depart on their successful summit climb on Mount Everest 29 May 1953               photograph by W.G Lowe
The Granger collection New York

Сите знаеме за Edmund Hillary – првиот човек што застанал на врвот на Монт Еверест на 29-ти Мај 1953 годинаНеговиот лик е на банкнотата од 5 новозеландски долари.

Она што не се знае е дека бил пчелар. Пред Втората Светска Војна, во која учестувал како навигатор на Кралските воздушни сили, Едмунд заедно со брат му Рекс, се  придружиле на семејниот пчеларски бизнис. Всушнот со помош на пчеларството, Едмунд ги финансирасл своите планинарски активности. Во лето се занимавал со пчеларство, а на зима се посветувал на планинарењето во северната хемисфера. Се смета дека имале околу 1600 кошници. Неговиот татко бил уредник на списанието “Newzeeland Bee” додека мајка му била експерт за  матици.

 Како Вие би реагирале во оваа ситуација? Зезанција со пчели во лифт

Published by in 09. Entertainment · 16/10/2015 10:23:00
Tags: зезанцијапчелилифт
Back to content | Back to main menu