мтб; - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Тренинг план за планинска велосипедска тура


Со добар тренинг и вистински вештини, сигурно ќе имате најдобро можно искуство од планинарската тураДоколку сте почетник или се враќате напланинскиот велосипедизам, треба да започнете со кратки возења - не повеќе од 1 или 2 часа - и водете сметка постојано да користите мали брзини.
 
Почнете навреме
Започнете со тренинг најмалку два месеца, пред турата, со што вашето тело може да напредува многу подобро, без да се зголеми ризикот од повреда или исцрпеност во процесот. Никој не сака да се повреди или да се разболи пред нивното патување! 

Прочитајте ги овие совети од Алекс Глазгов, искусен и успешен велосипедист:
 
12 до 8 недели пред настанот
Две возења од 1-1,5 часа во текот на неделата, и возење од часа за време на викендот (околу часа вкупно).
7 до 4 недели пред настанот
Две возења од 1-2 часа во текот на неделата, и возење од 2-3 часа за време на викендот (вкупно часа).
3 до 2 недели пред настанот
Важи истото неделно времетраење како погоре (или малку повеќе ако можете да го вклопите), но уште поважно, зголемете го интензитетот на напорот за време на возењето, и интензитетот на интервалите во рамките на возењето. (не заборавајте да вклучите 10-15 минути загревање на почетокот на возењето.)
1 недела пред настанот
Олабавете.Внимавајте да не се преоптоварите физички, за да не се јави замор следната недела. Намалете го времетраењето и интензитетот на тренингот. Дајте му на вашиот велосипед малку љубов и уживање, проверете ги сајлите од кочницитепроверите дали
сите делови функционираат во ред, подмачкајте и подготвени сте за врвно возење наредната недела!
 
Само запомнете дека на крајот од возењето сите мускули треба добро да се истегнат и опуштат.

Медот е идеален извор на енергија за долги настани - всушност, може да се третира исто како и секој друг јагленихидратен гел, бидејќи на медот слично како и гелот се потребни околу 15 минути да стигне од устата до мускулите. За одржување на гликогенските резерви на телото,на повеќето тркачи им се потребни 30-60 г јаглени хидрати на час. Honeystick содржи 17 гр јаглени хидрати - па два до три honeysticks секој час ќе ги одржат вашите гликогенски резерви задоволeни.
Back to content | Back to main menu