коса; - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

За коса без првут, научниците советуваат маска од мед

Published by in 08. Beauty · 12/4/2018 13:13:00
Tags: коса;третман;првут;природно

Медот има антибактериски, антифунгални и антиоксидантни активности и има висока хранлива вредност. Ги смирува болките во грлото и варење, лечи рани, го намалува воспалението итн.
Според научната студија објавена во European Journal of Medical Research, пациентите секој втор ден нанесувале маска од мед на својата коса со нежно триење од 2-3мин. . Пациентите имале проблем со првут, чешање, губење на коса. Истражувањето траело 4 недели. Уште по првата недела чешањето и скалирањето исчезнале, додека лезиите на кожата биле излечени и целосно исчезнати по 2 недели. Ниту еден од пациентите кои потоа продолжиле еднаш неделно да се третираат со маска од мед, немало враќање во првобитната состојба, додека оние кои не продолжиле со третманот со мед, доживеале враќање на лезиите 2-4 месеци по прекинот на лекувањето.
 
За да подготвите сами маска од мед против првут потребни ви се:
 - лажичка вода

Измешајте добро и нанесете на скалпот и нека стои 2-3 часа. Исплакнете со топла вода.

Ако го применувате овој третман еднаш неделно во период од четири до шест месеци, значително ќе ја подобрите контролата врз првутот и бактерискиот раст. Во рамките на горенаведената студија, резултатите биле видливи во рок од една недела, сепак, продолжената апликација ќе осигура дека проблемот е под контрола.
Back to content | Back to main menu