Германија; - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Берлинската катедрала е дом на невообичаени гости

Published by in 11. Environment · 23/4/2019 10:46:00
Tags: Берлин;Германија;пчели;катердрала

Катедралата во Берлин е изградена 1905-та година и е едно од препознатливите иконски места градот. На кровот, под куполата живеат околу 30,000 пчели.

Почетоците на урбаното пчеларење во Берлин датираат уште од крајот на Втората Светска Војна, како резултат на големата поствоена криза. 

Денес урбаните  пчели се асоцијација за зголемената еколошка свест. Уште во 1999та година Marc-Wilhelm Kohfink, сега претседател на Берлинската пчеларска организација, започнал со урбаното пчеларење и редовно обучува околу 20 почетници секоја година.
Според него, издувните гасови немаат влијание врз медот, бидејќи нектарот се наоѓа длабоко во цветот.
Денес во Берлин живеат околу 500 пчелари кои добиваат 150 тони мед, а Берлинчаните конзумираат околу 4000 тони годишно.
Back to content | Back to main menu