мед; - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Honey hunting

Published by in 11. Environment · 12/12/2018 14:12:00
Tags: Хималаи;опоенмед;ApisDorsataLaboriosa

Длабоко во шумите на Хималаите, најголемата пчела во светот прави мед кој е толку скапоцен, што локалните жители во Кина и Непал ги ризикуваат своите животи за да го соберат. Но, што е сета врева околу "лудиот мед" и што е толку посебно?
Најголемата пчела во светот е долга 3цм и е Хималајска медоносна пчела Apis dorsata laboriosa. Своето легло го гради на надморска височина од 2500 метри, на хималајските карпи на клисурите. Овие огромни природни кошници се со дијаметар од 5 метри и содржат 60 килограми мед, извонредно е тешко да се достигнат.
Фотографот Andrew Newey успеал да ја долови сложеноста на традиционалнотот пчеларење во Непал , каде луѓето од племето Гурунг 2 пати годишно собираат мед на невообичаен и опасен начин. Имено тие ги користат истите алатки што ги правеле нивните предци - скали од јаже, долги остри бамбусови прачки што ги користат за да ги пресечат сотките со мед.  Со помош на чадот ги истеруваат пчелите за да можат да го соберат медот.

Поради грајанотоксините од белите рододендрони, тие се хранат во пролетта, нивниот пролетен мед може да биде опоен, и достигнува високи цени во Јапонија, Кореја и Кина.

"Лудиот мед" е познат како моќен халуциноген и рекреативен лек, и има многу лековити својства. Медот се смета дека е ефикасен во лекување на сè, од хипертензија и дијабетес, до слаба сексуална активност, кога се зема во мали дози. Во големи дози може да биде многу токсичен, па дури и фатален.

 Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 26/10/2018 09:15:00
Tags: несоница;мед;инсулин;триптофан;среќа
Мед за добар сон

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 25/10/2018 10:23:00
Tags: гастритис;чир;калиум;мед;етанол
Мед за гастроинтестинални проблеми

Науката вели возењето велосипед Ве прави посреќни

Доброто расположение на вашето работно место понеделнички, додека сите други се чувствуваат мрзоволно, според најновите истражувања би можело да е поврзано со возењето велосипед до работа.

Да се биде во близина на вода е добро за вашиот мозок

Медот ќе го направи секого среќен. Кемпферол и кверцетин се присутни во медот, го подобруваат здравјето на мозокот, и влијааат на намалување на воспалението во мозокот.

Три причини да подарите мед

Мед и лимон за болно грло и кашлица

Published by in 01. Health · 17/10/2016 15:49:00
Tags: мед;лек;кашлица;грло;лимон;цимет;сувогрло;домашенлек

Ракчиња во мед и сусам

Вкусно 15 мин јадење од Сингапур

Водич за природа: каснувања од инсекти

Спречување на каснувања од инсекти и како да се справите со чешањето и отоците
Back to content | Back to main menu