05. Lifestyle - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Да се биде во близина на вода е добро за вашиот мозок


Водата има силно влијание врз мозокот и може да помогне во промена Вашето ментално расположение, среќа и благосостојба.
Значи, што точно се случува во нашиот мозок кога сме опкружени со вода? Гледајќи во водата и слушајќи го нејзиниот звук, нашите преоптоварени умови се во релаксирана и хипнотичка состојба, а тоа е поинаков начин на кој нашиот мозок ги процесира мислите, што води до повеќе смирени и креативни моменти и ја зголемува нашата благосостојба.
Да се биде во близина на вода е добро за вашиот мозок, вели една студија спроведена од истражувачи кои работат со Европскиот центар за животна средина и здравје. Студијата всушност била надградба на постар тест, кој ги мери нивоата на стрес кај луѓето додека биле изложени на "зелени површини" - пејзажи полни со растителен живот, во основа. Но, во овој нов експеримент, истражувачите додале"сини простори" - вода. Резултатот бил јасен: дали е океан, река, или дури само фонтана, луѓето се чувствуваа подобро кога гледаат во вода. И колку подолго гледале, толку подобро се почувствувале.

Не само што близината на водата, го зголемува вашето чувство за благосостојба, туку пливање во море или езеро, во голема мера го зајакнува вашето тело. Различните температури даваат придобивки од двете страни - природниот студ може да обезбеди смирувачки третман за вашите нерви и да го освежи телото и ментално и физички, додека потоплите води во текот на летото можат да помогнат во релаксирање на мускулите и тензиите.

Значи, ако барате да ја исчистите главата, барајте сини простори –било да се работи за море, езеро или само да седите во близина на вашата локална фонтана.

Медот е природен релаксатор за вашите нерви. Медот се состои од шеќери како фруктоза и глукоза, кои брзо се апсорбираат во крвта. Неговата важност лежи во фактот дека глукозата е од суштинско значење за невроните. Тоа е причината зошто се сугерира да јадете мед ако сте нервозни или чуствувате физички или психолошки замор.
Water Makes You Happier and Healthier

Published by in 05. Lifestyle · 2/7/2018 12:17:00
Tags: water;nerve;calm;relax;brain;honey
Honey will make anyone happy. Kaempferol and quercetin are two properties present in honey that improve the health of the brain as well as reduce inflammation in the brain.

How to Rid of Negative Thoughts

Published by in 05. Lifestyle · 28/5/2018 12:33:00
Tags: infographic;anxiety;stress;health;mind

Yoga or Pilates

Published by in 05. Lifestyle · 8/2/2018 11:11:00
Tags: infographic;workout;honey;yoga;pilates
Which practice is for you?

Три причини да подарите мед

6 Работи Што Секој Претприемач Може Да Ги Научи Од Пчелите

Сега сигурно си мислите, што може да научам од инсект? Од мисија, до делегација, до обука, многу може да се научи за водењето бизнис од пчелите.

6 Things Every Entrepreneur Can Learn From Honey Bees

Published by in 05. Lifestyle · 27/11/2017 11:45:00
Tags: honeybees;motivation;teamwork;leader;queen;drones;organisation
Now you may be thinking, what in the world can I learn from an insect? From mission, to delegation, to training, a lot can be learned about running a business from the bees.

5 Hobbies that can make you smarter

Published by in 05. Lifestyle · 28/10/2016 10:48:00
Tags: infographics;brain;smart;hobby;pinocembrin
Did You Know? Honey Helps Your Brain

What to Take on a Weekend Camping Trip

Published by in 05. Lifestyle · 28/6/2016 11:40:00
Tags: camping;tent;outside;mountain;checklist;mountainsummer
We cover a comfortable camping checklist

Што да се спакува за викенд кампување?

Published by in 05. Lifestyle · 28/6/2016 11:05:00
Tags: camping;tent;outside;mountain;checklist;mountainsummer
За Вас подготвивме листа на работи потребни за удобно кампување

How to Choose the Perfect Workout Music Mix

Published by in 05. Lifestyle · 16/6/2016 08:44:00
Tags: infographicscardioyogapilatesworkoutmusic

Meet the beekeeper that win an Oscar and other 21st Century Celebrities Beekeepers

Published by Macedonian Honey in 05. Lifestyle · 11/3/2016 08:41:00
Tags: beekeeperscelebritiesLeonardoDiCaprioObamaMobyFleaMattDamonScarlettJohanssonMorganFreemanOscar
You wouldn’t believe who is on the list!
Older posts
Back to content | Back to main menu