03. Hiking - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

5 Совети за планинарење без болка во нозете


Многу луѓе чувствуваат болка и замор на стапалата, а тоа може да биде особено тешко ако треба утре повторно да пешачат. При брзо темпо, стапалото доаѓа во контакт со земјата 80 до 100 пати во минута во просек.
Овие совети ќе ви помогнат за здрави и одморни нозе, додека планинарите.
 
1. Истегнување
Еден од најдобрите начини како да ги подготвите нозете за пешачење е да ги истегнете вашите мускули. Можете да направите двоминутно истегнување почнувајќи од врвот на ножните прсти до бутовите.
 
2. Носете лесен ранец
Ова е најочигледен предлог, но исто така и најважен. Секој чекор што го правите испраќа мал удар низ нозете што се зголемува со тежината на вашиот ранец и целата ваша опрема. Во текот на долгото пешачење со ранци, ова може да доведе до голема болка во нозете и повреди како: плускавци, болки во потколениците, воспалување на петата. Намалување на тежината на опремата значи помал притисок врз нозете и помалку болка во нозете.
 
3. Исушете сè
Кога ќе паузирате, собујте ги кондурите и чорапите за да ги оставите нозете да се исушат. Прострете ги чорапите на сонце и отстранете ги влошките од кондурите, за секоја акумулирана пот да испари. При пакување не заборавајте лесни сандали за да носите додека вашите чизми се сушат. Клучот за спречување на пликови е да се елиминира триењето. Ако почувствувате жешка точка кај стапалата, треба да застанете веднаш, да ја испитате и да нанесете фластер за да не се претвори во плик подоцна. Некои планинари, исто така, претпочитаат да носат два слоја чорапи, долни тенки чорапи кои може да се волнени,синтетички кои ја апсорбираат влагата и може често да се менуваат и подебели надворешни чорапи. Вака постои триење помеѓу чорапите, а не помеѓу кожата и чорапот.
 
4. Подигнете ги нозете
Многу луѓе препорачуваат да ги подигнете уморните нозе за да го спречите отокот, а тоа исто така помага за побрзо заздравување на мускулите. Обидете се да ги подигнете нозете под агол од 30 степени од вашата глава. Можете да ги поткренете на перници ноќе додека спиете или читате.
 
5. Масажа на нозете
Најдобар начин за ублажување на болката во нозете е со масажа! Постои една техника која можете да ја пробате - земете мала топка или некој тврд кружен објект и движете го со стапало , ножните прсти се до вашите глуждови. На овој начин се опуштаат затегнатите мускулите.
 
Добри вести: Колку повеќе ќе пешачите, толку помалку болно ќе се чувствувате следниот ден. Вашето тело станува ефикасно и е во форма.
 
5 Tips to take care of your foot for hiking

Published by in 03. Hiking · 11/7/2018 14:11:00
Tags: hiking;blisters;sorefoot;mountain;
Tip: Thanks to the sugars (fructose and glucose) present in honey, it's an ideal energy source during an extensive effort such as hiking. These ‘fast’ sugars can be converted by the body into energy much faster than ordinary sugar

Науката кажува дека прошетката во шума го подобрува здравјето

За јапонската практика на шумска прошетка научно е докажано дека го намалува крвниот притисок, го намалува производството на хормонот за стрес, го зајакнува имунолошкиот систем и ја подобрува севкупната благосостојба.

Shinrin-Yoku Is So Great For Your Health

Published by in 03. Hiking · 6/11/2017 13:36:00
Tags: forest;bathing;Japan;shinrinyoku;stress;immune;green;nature;research;walk
Studies show shinrin-yoku, also known as forest bathing or time spent in green spaces, can reduce the stress hormone cortisol and increase your immune defense system.

5 Совети за планинарење во зима

Tips for Hiking in Winter

Published by in 03. Hiking · 21/12/2016 10:05:00
Tags: hiking;winter;safety;snacks;honey;fruits;layers;cocoa;dehydration

How to React to a Wildlife Encounter

Published by in 03. Hiking · 20/10/2016 09:48:00
Tags: wildlife;honey;stress;animal;wolf;bear;cougar;infographic
We all share this planet and it is important to know non-violent ways of scaring off would-be predators

What Kind Of Hiker Are You?

Published by in 03. Hiking · 26/9/2016 08:17:00
Tags: hiking;quis;fun;mountains;trails;adventure;honey

Guide for hikers: Insect’s bites

Published by in 03. Hiking · 1/6/2016 10:54:00
Tags: insects;protection;itch;welts;remedies;honey;milk;tea
Preventing from Insect’s bites and How to Deal with the Itch and Welts

Водич за природа: каснувања од инсекти

Спречување на каснувања од инсекти и како да се справите со чешањето и отоците

Wanna burn calories? Try hiking

Published by in 03. Hiking · 29/3/2016 11:32:00
Tags: outdoorhikingcardioweightlossworkout
Your ultimate workout isn't at the gym, in an air-conditioned studio or on the treadmill in your basement—it's waiting for you in the great outdoors.

Сакате ефикасно да согорите калории? Пробајте планинарење

Published by Macedonian Honey in 03. Hiking · 29/3/2016 10:43:00
Tags: outdoorhikingcardioweightlossworkout
Вашиот ултимативен простор за вежбање не е во климатизирана просторија , туку надвор на отворено.
Older posts
Back to content | Back to main menu