Apis - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Honey hunting

Published by in 11. Environment · 12/12/2018 14:12:00
Tags: Хималаи;опоенмед;ApisDorsataLaboriosa

Длабоко во шумите на Хималаите, најголемата пчела во светот прави мед кој е толку скапоцен, што локалните жители во Кина и Непал ги ризикуваат своите животи за да го соберат. Но, што е сета врева околу "лудиот мед" и што е толку посебно?
Најголемата пчела во светот е долга 3цм и е Хималајска медоносна пчела Apis dorsata laboriosa. Своето легло го гради на надморска височина од 2500 метри, на хималајските карпи на клисурите. Овие огромни природни кошници се со дијаметар од 5 метри и содржат 60 килограми мед, извонредно е тешко да се достигнат.
Фотографот Andrew Newey успеал да ја долови сложеноста на традиционалнотот пчеларење во Непал , каде луѓето од племето Гурунг 2 пати годишно собираат мед на невообичаен и опасен начин. Имено тие ги користат истите алатки што ги правеле нивните предци - скали од јаже, долги остри бамбусови прачки што ги користат за да ги пресечат сотките со мед.  Со помош на чадот ги истеруваат пчелите за да можат да го соберат медот.

Поради грајанотоксините од белите рододендрони, тие се хранат во пролетта, нивниот пролетен мед може да биде опоен, и достигнува високи цени во Јапонија, Кореја и Кина.

"Лудиот мед" е познат како моќен халуциноген и рекреативен лек, и има многу лековити својства. Медот се смета дека е ефикасен во лекување на сè, од хипертензија и дијабетес, до слаба сексуална активност, кога се зема во мали дози. Во големи дози може да биде многу токсичен, па дури и фатален.

 It's not just humans..

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 28/6/2018 12:47:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis;Spain;offnet;Slovakia

Spider Cave

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 5/6/2018 12:38:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis;Spain;CuevasdelaArana;SpiderCaves

Bee's Kingdom - Apis Mellifera

Published by Macedonian Honey in 11. Environment · 8/5/2018 14:36:00
Tags: InternationalBeeStation;bees;environment;climate;ApisMellifera;Macedonica;honeybees;Apis
Back to content | Back to main menu