Како да се олесни болката во мускулите, по активниот планински ден? - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Како да се олесни болката во мускулите, по активниот планински ден?Во почетокот на ски сезоната, Вашето тело се уште не е прилагодено на популарните зимски спортови. Поради тоа често се случувапо долгиот ден скијање или бордањеда се разбудите со болки во мускулите.
По интензивното скијање или бордање, вашите мускули се полни со метаболички отпади, во најголем дел млечната киселина. Овие токсини се делумно виновни за болката во мускулите. Одолејте на поривот да седнете на најблиската фотелја. Наместо тоа, помогнете си во опоравување на мускулите:

  • Пиење спортски пијалаци со малку шеќер, без кофеин, кои обезбедуваат електролити или измешајте Honeystick со топла вода. Ако не пиете течности додека скијате, вашите мускули може да биде уморни заради електролитен дисбаланс.
  • Ставете мраз врз оние мускули кои Ве болат најмногу. 10 минутното држењето мраз на вашите мускули може да звучи како луда идеја во студеното време, но лежењето во топла када или во сауна може метафорички да ја вжешти мускулната болка
  • Подигнете ги нозете за да се спречи воспаление. Интензивниот протокот на крв во болната област, ја зголемува болката. Подигање на нозете над срцето ќе ја забави крвта
  • Масирајте ги затегнатите места или уште подобро, платете професионална масажа или замолете го пријателот да го направи тоа за вас
  • Истотака лесните вежби како пешачење може да помогнат да се намали болката
  • Ако сте навистина во лоша кондиција, земете аналгетици лекови како ибупрофен. Тоа ќе ви помогне да се намали отокот и болка
No comments

Back to content | Back to main menu