Урбаните пчели во борба против досадните чавки - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Урбаните пчели во борба против досадните чавки

Published by in 11. Environment · 17/4/2019 10:43:00
Tags: Токио;пчели;чавки;Гинза

 
Чавките се сметаат за закана во Јапонија и во последните 10 години, земјата води активна борба со нив. Има разни тактики, меѓу кои користење на еден животински вид за да се одбрани од друг, т.е пчелите.

Во Ранг со Петтата Авенија шопинг област во Њујорк, Гинза областа во Токио е една од водечките светски центри во градот, полна со стоковни куќи од висока класа и дизајнерски продавници.
Проектот Ginza Honeybee или скратено Ginpachi (на јапонски) се состои од кошници што се чуваат на покривот на канцелариските згради во централната трговска област  во Гинза. Коосновачот Ацуо Танака вели дека 300.000 пчели помагаат да се одвратат чавките.
"Пчелите стануваат многу агресивни кога гледаат сјајни црни предмети, бидејќи ги потсетува на мечки или на стршлени кои би можеле да ги нападнат. Значи, кога ќе видат чавки, целиот рој ги брка", вели тој, додавајќи дека пчелите се пријателски настроени кон луѓето. Танака вели дека чавките повеќе не се спуштаат на или во близина на неговата зграда, и тие имаат тенденција да летаат пониско за да ги избегнат пчелите.

Битката меѓу птиците и пчелите изгледа како изненадување во поставувањето на урбаната џунгла на Токио, но војната со чавките укажува дека наоѓањето на вистинска рамнотежа меѓу човекот и природата не е лесно.
No comments

Back to content | Back to main menu