Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело? - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 26/10/2018 09:15:00
Tags: несоница;мед;инсулин;триптофан;среќа


Иако пчелите не спијат, сепак медот е ефикасен во борбата со несоницата. Природниот шеќер кој се состои во медот, дава мал поттик за инсулинот, кој е потребен за лесна
апсорпција на аминокиселината триптофан,во мозокот. 
Триптофанот е одговорен за производство на ниацин (Б3) и серотонин,невротрансмитерот кој е одговорен за чувството на среќа. Триптофанот е исто така потребен за производство на мелатонин, кој е од витално значење за здрав сон.
No comments

Back to content | Back to main menu