Науката кажува дека прошетката во шума го подобрува здравјето - Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Науката кажува дека прошетката во шума го подобрува здравјето


Истражувањата покажуваат дека shinrin-yoku, исто така познат како шумска прошетка или време поминато во природа, може да го намали хормонот за стрес кортизол и да го зајакне вашиот имунитет само по 30-минутна прошетка.

Shinrin-yoku, чинот на впивување на природата преку сите пет сетила, бил инспириран од античките шинтонски и будистички практики и всушност бил промовиран како терапијаод министерството за шуми во Јапонијаво 1982 година. Идејата е едноставно да се релаксирате и да уживате во околината.

Од 2004 до 2012 година, Јапонија потрошила околу 4 милиони долари за проучување на физиолошките и психолошките ефекти на шумската прошетка, назначувајќи 48 тераписки
патеки врз основа на резултатите. Во студијата од 2009 година, Кинг Ли, професор на Медицинскиот факултет Нипон во Токио, ги проучувал субјектите пред и по искуството со шумската прошетка. Ли го мерел зголемување на (НК) бели крвни клетки кои се поврзани со вродениот имунолошки систем на телото. Овие клетки обезбедуваат брзи реакции на вирусно инфицираните клетки и реагираат против формирање на тумор, и се поврзани со здравјето на имунолошкиот систем и спречувањето на ракот. Во оваа студија на Лисубјектите покажале значително зголемување на активноста на NK-клетките во седмицата
по посетата на шумата, а позитивните ефекти траеле еден месец по поминат викенд во шума.

Ова се должи на разните етерични масла, кои вообичаено се нарекуваат фитонцид, кои се наоѓаат во дрвото, растенијата и некои овошја и зеленчук, кои дрвото ги испушта за да се заштити од бактерии и инсекти. Вдишувајќи го фитонцидот, всушност се подобрува функцијата на имуниот систем.
 
Ако сте нервозни, доза на прошетка на отворено, може да го смири вашиот дух. Психолошките ефекти од попладневната прошетка низ паркот се значително намалување на симптомите на стрес и депресија, како и намалување на антагонизмот.
 
Време е за прошетка во природа, зарем не?
Изберете некои од нашите смутија кои ќе ги понесете со вас.
 No comments

Back to content | Back to main menu