Blog - Macedonian Honey

Go to content

Main menu:

Honey hunting

Published by in 11. Environment · 12/12/2018 14:12:00
Tags: Хималаи;опоенмед;ApisDorsataLaboriosa

Длабоко во шумите на Хималаите, најголемата пчела во светот прави мед кој е толку скапоцен, што локалните жители во Кина и Непал ги ризикуваат своите животи за да го соберат. Но, што е сета врева околу "лудиот мед" и што е толку посебно?
Најголемата пчела во светот е долга 3цм и е Хималајска медоносна пчела Apis dorsata laboriosa. Своето легло го гради на надморска височина од 2500 метри, на хималајските карпи на клисурите. Овие огромни природни кошници се со дијаметар од 5 метри и содржат 60 килограми мед, извонредно е тешко да се достигнат.
Фотографот Andrew Newey успеал да ја долови сложеноста на традиционалнотот пчеларење во Непал , каде луѓето од племето Гурунг 2 пати годишно собираат мед на невообичаен и опасен начин. Имено тие ги користат истите алатки што ги правеле нивните предци - скали од јаже, долги остри бамбусови прачки што ги користат за да ги пресечат сотките со мед.  Со помош на чадот ги истеруваат пчелите за да можат да го соберат медот.

Поради грајанотоксините од белите рододендрони, тие се хранат во пролетта, нивниот пролетен мед може да биде опоен, и достигнува високи цени во Јапонија, Кореја и Кина.

"Лудиот мед" е познат како моќен халуциноген и рекреативен лек, и има многу лековити својства. Медот се смета дека е ефикасен во лекување на сè, од хипертензија и дијабетес, до слаба сексуална активност, кога се зема во мали дози. Во големи дози може да биде многу токсичен, па дури и фатален.

 The Macedonian startup Macedonian Honey has been recognized as the best startup in Europe in the Climate category

Published by in 11. Environment · 20/11/2018 09:54:00
Tags: SES18;StartupEuropeSummit;climate;pressrelease;

Прашања и одговори

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 29/10/2018 11:32:00
Tags: меморија;калциум;пиноцембрин;тестови
Мед за подобра меморија

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 26/10/2018 09:15:00
Tags: несоница;мед;инсулин;триптофан;среќа
Мед за добар сон

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 25/10/2018 10:23:00
Tags: гастритис;чир;калиум;мед;етанол
Мед за гастроинтестинални проблеми

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 24/10/2018 12:31:00
Tags: кашлица;инфекции;грло;чај;мед
Мед за кашлица

Што може секојдневното јадење мед да направи за Вашето тело?

Published by in 01. Health · 22/10/2018 10:57:00
Tags: надуеностварењемедпроблемпробиотик
Мед за здрав стомак

Науката вели возењето велосипед Ве прави посреќни

Доброто расположение на вашето работно место понеделнички, додека сите други се чувствуваат мрзоволно, според најновите истражувања би можело да е поврзано со возењето велосипед до работа.

What Kind of Hiker Are You?

Published by in 03. Hiking · 23/8/2018 11:31:00
Tags: hiking;quiz;summer;outdoor
Honey an ideal energy source during an extensive effort such as sports, learning, stress at work or recovering.

Did you know that Jennifer Garner has 7 beehives?

Published by in 05. Lifestyle · 22/8/2018 10:33:00
Tags: celebrities;beekeeping;MarthaStewart;
We have bee hives in our yard, my kids have their bee suits and like to get involved with it all—it’s so fun, it’s like a living science experiment.

5 Совети за планинарење без болка во нозете

Природните шеќери (глукоза и фруктоза) кои и содржи медот, брзо и лесно се раствораат во телото и веднаш се обновува изгубената енергија
Older posts
Back to content | Back to main menu